Jak může AI pomoci v současné krizi duševního zdraví?

Toto vysílání je k dispozici pouze uživatelům s placeným členstvím.

Chcete-li sledovat vysílání z archivu, staňte se součástí Red Button EDU komunity a aktivujte si členství.

Zakoupit členství

Na toto vysílání navazuje praktické setkání, během kterého se můžete doptat na věci, které zazněly ve vysílání a prodiskutovat s ostatními vaše témata.

Západní civilizace se v posledních letech potýká s prohlubující se krizí duševního zdraví. Projevuje se jak u mladých lidí (GenZ) zejména v extrémním nárůstu počtu sebevražd, sebepoškozování, depresí či úzkostí, tak i celopopulačně ve formě pandemie rozkladu funkčních modelů světa a jejich náhradou za nejrůznější konspirační teorie, antisociální chování a polarizací ve společnosti. Zobrazit více…

Jaká je příčina těchto problémů, jakou roli v nich hrají sociální sítě, AI i probíhající kognitivní a hybridní válka? Můžeme AI využít k postupnému zlepšování situace a budování dlouhodobé technologické ochrany naší mysli?

Kdo je Jan Romportl

Jan Romportl je expert na umělou inteligenci, zakladatel startupu Elin.ai, konzultant a technologický partner ve společnosti Presto Ventures. V minulosti založil a do půlky roku 2022 také vedl Dataclair.ai – Centrum umělé inteligence v PPF a O2 Czech Republic.
Za pomoci umělé inteligence řeší palčivé problémy v oblasti duševního zdraví a online světa. Má letité zkušenosti s univerzitním výzkumem a výukou AI, interakcí člověka a stroje, řečových technologií a filozofie na Západočeské univerzitě v Plzni. Ve volném čase běhá, dělá taekwondo, potápí se a je soukromým pilotem. Také nadšeně sbírá historické počítače Atari.

Jan Mašek

96 min | 22. 8. 2024 | Pořad: Brain&Breakfast

Kompetence: Inspirování, Kritické myšlení, Sebereflexe, Udržitelnost

Uplatněte v praxi nové znalosti

Výzva

Nedílnou součástí každého vysílání je praktická výzva, která vám pomůže lépe ukotvit nově získané znalosti.

Pro zobrazení je potřeba mít aktivováno plné členství.

Zakoupit členství